« Alla artister

Maria Llerena

Oemotståndliga rytmer för stora och små
Barn/UngaFolk/VärldsmusikFör äldreförskolan
Maria LLerena, kubansk sångerska och dansös, är utbildad inom sång, dans, rytmik och drama. Maria LLerena var sångerska och dansös i världsberömda Edmundo Ros Orkester som hon turnerade med över hela världen, innan hon blev salsapionjär i Sverige. Hon blev Flickan i Havanna med hela Sverige när hon 1967 debuterade i Hylands Hörna i SVT, tillsammans med Sven-Bertil Taube. Maria har även stått på scen med självaste Evert Taube på Vasateatern 1972, och var god vän med hela familjen Taube. Utöver andra utmärkelser och kulturstipendier så har Maria LLerena mottagit S:t Eriksmedaljen 2004 och Stockholm Stads Hederspris 2008, juryns motivering: "En salsapionjär som under många år spritt dansglädje i Stockholm och fyllt barn och vuxnas liv med oemotståndliga rytmer." 2006 mottog Maria även SKAP-stipendiet, för sina sånger och klapplekar som hon är upphovsman till. Parallellt med arbetet med barn sjunger Maria Llerena med olika latinamerikanska musiker på festivaler, karnevaler etc och hon leder även kurser i salsa.
Visa merVisa mindre
Baby Salsa Rytmik är en mycket uppskattad verksamhet inriktad på de minsta barnen. Den är etablerad sedan många år i Stockholm. Varje sommar håller Maria LLerena Baby Salsa Rytmik utomhus på Mosebacke Terrass och det är också ett efterfrågat inslag på Stockholms Kulturfestival. Runt kongatrummor sjunger och dansar föräldrar med sina bebisar (0 - ca 3 år, äldre syskon får också vara med) till svenska barnvisor och Evert Taube i afrikansk och latinamerikansk tappning, som salsa, chachacha, rumba, konga. Barn och föräldrar får låna instrument av Maria.
Föreställningen ges även på förskolor.

För större barn
Maria har även program för barn som går i förskolan och skolbarn, med sång, dans, rytmik och drama. Barnen får låna musikinstrument och i programmet ingår mycket rörelse och dans.

För personal som arbetar med barn
Maria håller också kurser för personal som arbetar med barn och som vill förnya sin verksamhet och få inspiration för sin musik- och rytmikundervisning. Lär dig spela enkla trumrytmer, klappa takter och enkla danssteg och rörelser till redan kända svenska barnsånger i afro-karibisk tappning och rytmer som salsa, merengue, cha-cha-cha med mera. Du får också lära dig olika rytmiska lekar. Vi arbetar med praktiska övningar i sång, dans och rytmik.

Fuktionsnedsättning
Maria har stor erfarenhet av att arbeta med personer med funktionsnedsättning av alla slag, inklusive, intellektuellt funktionsnedsatta, rörelsehindrade, syn- och hörselnedsatta, med program inriktade på rörelse och deltagande. Maria kan teckenspråk.

Program för äldre
Maria berättar med sång och dans om sitt liv på Kuba och i Sverige. Maria ackompanjerar sig själv med kongatrummor och framför latinska evergreens och även Evert Taubes sångskatt i en ny tappning. Programmet avslutas med en karibisk karneval där alla får låna marackas och färgglada halmhattar. Marias klädsel är glitter från topp till tå. Hennes program är en upplevelse för öra, öga och hjärta med mycket värme och glädje och visar att fast vi är olika har vi också mycket gemensamt.

Priser:
Förskolor o dyl i Stockholm 5000 kr per föreställning, vid 2 eller flera fst 4000kr/föreställning. Offentliga helgföreställningar 5 000 kr
Turné utanför Stockholm 10 000 kr/dag för 2-3 föreställningar.
Mer info finns i pdfer här intill.