« Alla artister
foto: Felt fotografi

Pia del Norte Pohjakallio

Perkussiv dansare med flamenco som specialitet.
Folk/VärldsmusikJazz/ImprovisationNutida/Experimentell
Pia är känd för sin “aire”, nerv och musikalitet i sin dans, och hennes arbete karaktäriseras ofta av ett nära samarbete med musiker både inom och utanför flamencotraditionerna, och med olika konstformer.
Visa merVisa mindre
Pia Pohjakallio är utbildad i flamenco i framför allt Madrid, Sevilla och Malaga, i perkussiv dans i praktiken som frilansande perkussiv dansare, men även hos Heather Cornell i New York, och i pedagogik på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. 

Pia tror på flamencons sanna och direkta uttryck, och är övertygad om flamencons styrkor som en universell konstform. Pia tänjer på gränserna i perkussiv dans i samtida verk som ¡RÅ!, ett arbete hon gör med sångaren Anna Fält, LaTiDo quadrologin där hon och Per Lenner kombinerar elektroakustik med flamencokoder och användandet av skulptur med loopar för att bygga ljudlandskap.

I den mer traditionella flamencosfären arbetar Pia som konstnaälig ledare och drivkraft för Stockholms flamencoscen FlamencoFredag. Hon turnerar med bland annat El Tiempo Flamenco (Erik Steen, Gustavo Rey & Pia del Norte), ORIGEN (Aire de Vida & Kai Sundquist) såväl som med gruppen Aire de Vida (Ellen Pontara, Per Lenner & Pia del Norte) och i olika uppdrag såväl med andra artister som solo.

Pling, Tuut, Ta-Ria Takata 
– en interaktiv, akustisk musikföreställning för familj/barn i förskola och åk F-3. Publiken får höra nykomponerad musik av gitarrlegenden Eva Möller tillsammans med rocksaxofonisten Kai Sundquist och flamencodrottningen Pia "del Norte" Pohjakallio. Det blir såväl skrattframkallande som allvarliga stunder fyllda av närvaro, mänsklig värme och kontakt. 

Mer info i pdf här intill.

...Hennes fötter utförde riktiga trumsolon och det är omöjligt att förstå hur någon kan smattra så snabbt med klackarna. Ibland var det som om man hörde exakt samma rörelse, samma stämning, i gitarren som man såg i dansen. Syn och hörsel blev ett. Flamencons hetta, kraft och känsloladdning gör den till en upplevelse. Särskilt när den görs så kompetent och med sådan utstrålning som här.”  Susanne Holmlund, ST

Mest spektakulär var finska Anna Fälts och Pia Pohjakallios performance...” Alexander Agrell, Sydsvenskan