Keychange är en kollektiv kraftsamling av organisationer och showcasefestivaler i sju länder (UK, Tyskland, Sverige, Estland, Island, Spanien och Kanada) för att under 2017-18 kraftfullt öka jämställdheten i musikbranschen. Keychange är inspirerat av de modiga kvinnliga föregångare som vågat trotsa manliga maktstrukturer och format sin egen karriär och konstnärliga uttryck. Läs pressmeddelandet här: 


Keychange för kvinnliga artister och musikskapare!

Svenska deltagande artister är Gnucci, IMAN, TMRW*, Pale Honey och VAZ. 


Keychange för kvinnliga innovatör i musikbranschen!

I projektet ingår även kvinnliga nyckelpersoner, och innovatörer. De är Malin Ingrid Johansson, Theodora Nordqvist, Anna Cristoffersson, Anna Ingler och Cecilia Vaz. Dessa kommer att finnas med i nätverket och delta i s k creative labs på de olika festivalerna, i paneldebatter coh interna möten och workshops.


Media om Keychange:

Läs TT:s artikel och intervju med Gnucci (som publicerats i en rad svenska tidningar) här: Lyssna på P5 Stockhlms intervju med IMAN här: Läs musikindustrins artikel om Keychange här: Lyssna på Radio Swedens intervju med IMAN och Musikcentrum Sweden här:
Har du frågor om projektet eller vill komma i kontakt med artister eller nyckelpersoner. Maila Ragnar Berthling på Musikcentrum Sweden (ragnar@musikcentrum.se) som är leder den svenska delen av projektet.


Keychange har tre syften:


* att sätta ett kraftigt sökljus på kvinnliga artister med stor potential och originalitet och att de under projektet får maximal utväxling i sin musikkarriär och maximal exponering mot branschen.
* att skapa ett starkt internationellt nätverk av kvinnliga innovatörer i musikbranschen, framtida ledare och nyckelpersoner
* att varaktig flytta initiativ och maktpositioner och slå sönder utestängande ekonomiska och sociala strukturer.
* att ge musikfestivaler möjlighet att skriva under en "pledge" att vara 50/50 på scenen inom fem år. Just nu har fler än 100 festivaler skrivit på.

Totalt ingår 30 artister och 30 nyckelpersoner från de sex länderna. Läs mer om keychange här:

Projektet äger rum under hela 2018. Festivaler i projektet är Reeperbahn (TY) länk, Great Escape (UK) länk  Way out West (SE) länk, Iceland Airwaves (Isl) länk, Tallin Music Week (Est) länk & BIME (Spa) länk. I projektet ingår även den kanadensiska festivalen MUTEK där några av artisterna från den europeiska delen kommer att framträda.
Projektet leds av festivalerna i respektive land förutom i UK där PRS for Music Foundation (som är initiativtagare och huvudsaklig projektledare) och Sverige och där Musikcentrum Sweden leder projektet och även techföretaget Auddly finns med som partner tillsammans med Export Music Sweden Way Out West är den svenska festivalpartnern där de internationella artisterna spelar i augusti 2018. Keychange kommer under projektets gång att söka samverkan med alla tänkbara parter och organisationer som verkar för jämställdhet inom musikbranschen. Merparten av projektet finansieras av stöd från Creative Europe samt en rad nationella fonder. Spotify och STEF är också medfinansiärer. I Sverige sker projektet med stöd av Musikverket och Kulturbryggan.