« Alla artister
foto: David Möller

Cure-a-Phobia

Svensk experimentell jazzifolkikabaré
Jazz/improvisationNutida/experimentPop/indie/rock/urban
Alla är vi rädda för något. Vissa är rädda för stora spindlar, öppna ytor eller för att åka hiss. Cure-a-Phobia bestämde sig en dag för att sluta ängslas och istället nyfiket börja rota runt bland det som känns obehagligt, som till exempel ett par för trånga skor, en ton som skaver eller en udda taktart som får en att tappa balansen. Förtjusta fann de att det som var snett och vint och som gör lite ont också var vackert och spännande.
Visa merVisa mindre
Cure-a-Phobia bildades initialt som ett experiment i att övervinna rädslor. Scenskräck, prestations-ångest och mindervärdeskomplex var primära mål som attackerades. Experimentet gick ut på att utsätta sig för sina rädslor genom att kasta sig ut i det okända, till exempel spela ett instrument man inte ansåg sig behärska och blotta sin själ för publiken. Resultatet var kärlek! Cure-a-Phobia har sedan dess utvecklats till den lilla klump av glöd, musik och vilja som de är idag.

Musikerna har skilda bakgrunder, som sträcker sig mellan allt från improvisationsmusik, musikal, jazz och klassisk musik som bidrar till musikens säregna sound och riktning. Musiken, komponerad av Jenny Nilsson och arrangerad av Cure-a-Phobia, följer inga skrivna regler och måsten. Den håller sig sällan till en specifik tonart eller taktart men är ändå rytmisk och på något sätt logisk. Texterna är rörande, komiska eller ifrågasättande och inbjuder till personliga tolkningar.

”Vad får man om man blandar Kate Bush med Cirkus- och kabaretmusik samt frijazz? Malmöbandet Cure-a-Phobia är ett tänkbart svar på den frågan.” Ralph Bretzer, Skånska dagbladet

Jenny Nilsson - sång och komposition
Fanny Gunnarsson - piano, dragspel och sång
Elina Nygren - viola och såg
Anne Marte Eggen - elbas

Cure-a-Phobia har sedan starten 2011 släppt två album – “Water” (2012) och “What’s kind about Mankind” (2014). Våren 2012 satte de upp dans- och musikföreställningen “Under the boat” i samarbete med två moderna dansare.