« Alla artister
foto Johan Bergmark

Daniel Östersjö

Sångare, multiinstrumentalist och låtskrivare med känsla för poesi
Visor/singersongÅk 7-gymn
 “Det stora med detta album är att berättelserna och sånggestaltningen hör samman som en organisk enhet. Daniel Östersjö har tillsammans med Elsie Johansson gjort ett mästerligt verk, som jag hoppas får något stort pris av Svenska Akademien.” - Musikmagasinet LIRA
Visa merVisa mindre
”Sådana här skivor görs ju inte längre… Om tiden varit en annan hade Daniel Östersjö och Elsie Johansson fått dela på en Grammis för albumet Fönsterspringan” (5 /5 stjärnor) – Hifi & Musik

FÖNSTERSPRINGAN - DANIEL ÖSTERSJÖ SJUNGER ELSIE JOHANSSON

Daniels uppmärksammade album Fönsterspringan är baserat på författaren och diktaren Elsie Johanssons dikter, de flesta skrivna under en problemfylld tid i hennes liv på 1970- och 1980-talen. Elsie Johansson medverkar själv i ett par spår där hon läser alla dikterna. Dikterna balanserar mellan sorg och längtan, och öppnar en fönsterspringa så att livet kan få en ny vändning. Musiken följer lyriken närgånget, i sitt arbete med tonsättningarna har Daniel tagit fasta på orden och språkets naturliga melodier. "Jag kunde lägga örat till boken och höra musiken komma", säger han in en intervju.


"En ny, existentiell nakenhet ekar fram kring ett pianos spröda men klara klang. Den har givetvis alltid funnits där, men nu steg den fram mycket tydligare, renodlat." - Göran Greider.

Tidigare har Daniel tonsatt bland andra Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf, Ylva Eggehorn, Tomas Tranströmer, Joe Hill och Apollinaire. Sedan ett par år tillbaka samarbetar han med poeten Bengt Söderhäll i projektet Le Lac Long 814, som de senaste åren har turnerat både på hemmaplan i Sverige och runt om i Europa.

För ungdomar
Daniel håller gärna låtskrivarverkstad för ungdomar, och han har även visprogram som passar i skolan.

Utgivna album:
2021 Tessons flottants (Le Lac Long 814 - släpps i november)
2021 Toujours Apollinaire (Magali Michaut/Le Lac Long 814)
2020 Fönsterspringan (Elsie Johansson)
2018 Treize chansons (Le Lac Long 814)
2017 Om vi möts
2017 Låt det blöda (Erik Wikström)
2015 Birgitta svit (Stig Dagerman)
2011 Landet har lossnat
2008 Black box

Info

Video

Bilder