« Alla artister

Den lilla vävoperan

Poetisk och nyskapande musikdramatik
Skapande skolaÅk 7-gymn
Med vävning som utgångspunkt skapas en berättelse som blandar samtid med historia, som utgår från ljudet, känslan och rytmen i vävning, undersöker vävningens kärna och hittar likheter med musikskapande. Musik smälts samman med vävning, video, historia, kulturarv, teknik, dramatik och konst. 
Visa merVisa mindre
Lisa Hansson är performanceartist och operautbildad sångerska som har turnerat med musiker, skådespelare och tonsättare i hela världen. Stefan Klaverdal är utbildad tonsättare och ljudkonstnär. Han arbetar också som lärare på Musikhögskolan och Konsthögskolan i Malmö.

Föreställningen
Musiken rör sig från spännande experimenterande ljud till opera, elektronica och folkmusik. Den sjungs, läses och spelas med röst, instrument, sensorstyrda vävstolar och datorer. Ljudverket vävs tätt samman med det visuella – textilier, instrument, vävobjekt och videoprojektioner.

Det blir en föreställning som spänner från svensk allmogehistoria till nutida berättelser med personliga relationer till vävning.Som en ram-handling ligger en dokumentär men dramatiserad berättelse om en ung skånsk kvinna i början av förra seklet som var en mycket skicklig väverska och vävde en fantastisk hemgift, vilken aldrig kom till användning i.o.m. att hennes far inte godkände några av de friare som kom. 

Den Lilla Vävoperan bjuder in till eget musikaliskt skapande genom komposition och improvisation, och textilt skapande. Den öppnar upp för vidare diskussioner och fördjupningar inom till exempel svensk kulturhistoria, allmogehistoria, kvinnohistoria, industrihistoria, med interkulturella paralleller, om musik, slöjd, design och designhistoria, matematik, teknik och estetik. 

Föreställningen spelas med stöd av Kulturbryggan och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Mer info i pdf här intill.