« Alla artister

Ditte Andersson

Nyckelharpa, fiol och sång
Folk/världsmusikTonsättare
Ditte Andersson är riksspelman med nyckelharpa, fiol och sång som sina huvudinstrument. Hon har både folkmusik och populärmusik på sin repertoar, och rör sig gärna i gränslandet dem emellan. Hennes sångrepertoar innehåller folkligt, rockballader, jazz och visor och hon skriver också musik och texter. En vital del av Dittes musikprogram är de kåseriartade presentationerna.
Visa merVisa mindre
Konserter och ceremonier
Ditte tillhandahåller konsertprogram som roar, men också förmedlar lättillgänglig kunskap om svensk folkmusik. Ett musikinslag i ett representativt sammanhang kan vara mingelspel, några låtar till kaffet eller en hel konsert, där hon berättar om musiken. Presentationerna kan vara på svenska eller engelska. Ditte spelar ofta i ceremonier av olika slag, såsom begravningar, bröllop och dop, och hon kan framträda både som solist och i olika konstellationer - beroende på önskemål och tillfälle. 

Ditte har stor erfarenhet av att spela inom äldrevården, främst åt Uppsala Läns Landstings kulturförvaltning samt Uppsala Kommuns dito.

Andersson - Ekstav - Bromander 
Folklig musik med inslag av både klassiskt och modernt, där Cajsas och Dittes sång respektive nyckelharps- och fiolspel kompletteras av Anders spel på piano, orgel eller dragspel. De har tema-konserter som varar cirka en timme, med teman som: Den siste sagokungen - Om Karl XIV Johan, vår förste Bernadotte-regent, Hur fan tog sig vatten över huvudet - om relationen mellan spelmannen och djävulen, Hundra år och tusen sjöar - om Finlands historia, med anledning av 100-årsjubiléet år 2017, Hvarför skola kvinnorna vänta? - om rösträttens historia, - och många många fler. 

Se pdf här intill.