« Alla artister

Lina Nyberg

Från vilda jazziga ovädersmoln till meditativa dimslöjor
Jazz/improvisation
Jazz- och improvisationssångerskan Lina Nyberg, som har tilldelats Lars Gullin-priset, har sedan mer än 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. 

Lina har bl a gett ut inte mindre än 20 skivor som solist, producent och arrangör. Dessa skivor har hyllats inte bara i svensk press - ansedda All About Jazz har kallat hennes musik för “mästerlig, fantasifull och inspirerande”.
Visa merVisa mindre
2020 - NYTT ALBUM THE CLOUDS 
I april i år släppte Lina sitt 20e album, och med sig har hon flera av landets finaste jazzmusiker: dels hennes eget band sedan länge pianisten Cecilia Persson, basisten Josef Kallerdahl, gitarristen David Stackenäs och trummisen Peter Danemo men också trumpetaren Susana Santos Silva, trombonisten Karin Hammar samt saxofonisterna Per Texas Johansson, Fredrik Ljungkvist och Alberto Pinton.

"The Clouds är inget annat än ett genommusikaliskt underverk i sin genre – ett överraskande flöde av originalitet, energi och virtuositet. Och Lina Nybergs omisskännliga röst bär självklart starkt genom de nio spåren. Lina äger, kort sagt." I Musiken

Skivan har - inte oväntat! - fått ett fint mottagande i pressen.


2014 - 2017 släppte Lina sin stora trilogi om världen och musiken: del ett i trilogin - The Sirenades innehöll bl.a. beställningsverk för Norrbotten Big Band och hyllades stort av publik och media. Del två - Aerials  inkluderade nyskriven musik av för stråkkvartetten Vindla och jazzklassiker i ny kostym. Albumet nominerades till både Grammis och Manifestpriset som årets jazzalbum. 2017 kom del 3 – Terrestrial där man också fick höra Norrlandsoperans orkester framföra Linas nyskrivna musik tillsammans med bandet. 

"Hennes trilogi med Sirenades, Aerials och Terrestrial har dock redan nu ristat in sig som ett av de mest framstående musikaliska storverken oavsett genre i Sverige under 2010-talet. Om inte rent av det mest betydande."
Peter Bornemar, Dig Jazz

Genom åren har Lina Nyberg samarbetat med världsnamn som John Taylor, Marilyn Crispell, Anders Jormin och Rigmor Gustafsson. Hon har turnerat i Skandinavien, delar av Europa, Vietnam, Kanada, Brasilien liksom i Japan med Yasuhito Moris Scandinavian Connection.