« Alla artister

Helena Martinsson

Musikalisk kameleont - sångerska och kompositör
Klassisk/operaNutida/experimentPop/indie/rock/urbanTonsättareVisor/singersong
Helena Martinsson är sångerska och kompositör med bakgrund från flera svenska operascener och fria operagrupper, som flyhänt byter genrer som andra byter underkläder. Från visa, singersongwriter, pop och jazz till klassiskt och opera. Utbildad sångpedagog på KMH, scenisk utbildning på Operastudio 67.
Visa merVisa mindre
2013 släppte hon album med eget material (pop, visa) och spelade på flera visfestivaler i Sverige och Finland. Hösten 2019 deltog hon som kompositör i Film Music Live Festival som gick av stapeln i Kungssalen på KMH. 2012-2015 var hon medlem i vokalensemblen Voces Nordicae, numera VoNo, som sceniskt och koreografiskt framför körmusik, med inbjudningar till olika festivaler runt om i världen, 2015 deltog de på festival i Yale och konsert hölls även i New York.

För närvarande ligger fokus på klassisk sång och nutida komposition och ett större kommande operaprojekt där Helena skriver libretto, tonsätter och är en av tre operasångare i en enaktsopera som bygger på Karin Boyes liv och diktning. Premiär planeras våren 2022, med föreställningar bl a på Aliasteatern i Stockholm. Under 2021 planeras ett uruppförande av hennes sångcykel För trädets skull, fem sånger tonsatta till Karin Boyes dikter.

Helena kan anlitas som sopran-solist och har tidigare varit solist i verk som Faurés requiem, Skapelsen av Haydn, Messe Solennelle av Rossini, Nils Lindbergs A Christmas Cantata (med storband) Stabat Mater (Pergolesi, Scarlatti) mm. Hon håller workshops i sångteknik med körer och kan även anlitas för att skapa musik till olika sammanhang och i olika genrer.

Info

Bilder