« Alla artister
foto: Jeanette Andersson

Jan Hammarlund

Välkänd och omtyckt visartist
För äldreVisor/singersong
Sånger av Jan Hammarlund
Jan Hammarlund sjunger i detta konsertprogram huvudsakligen sånger från sin senaste CD, Röda Linjen. Han är inte bara musikalisk historieberättare utan också något av sjungande historiker - här finns sånger om dödsskotten i Ådalen 1931, om Fadime Sahindals kamp mot de krafter som till slut förintade henne, om tre religioners mångtusenåriga kamp om staden Jerusalem, om Franz Schuberts kamp för livet och musiken i 1800-talets Wien; politiska låtar om nazisthotet och om dagens arbetarkamp i Stockholms tunnelbana - men också vardagliga och lekfulla texter om en hund på Palestinas västbank, om en norrländsk musikfestival som blev en av Jans stora upplevelser, och om att simma i Vinterviken...

Visa merVisa mindre
Till bibliotek och liknande: Levande döda poeter 
Jan Hammarlund sjunger ur sin repertoar av Sapfo, Catullus, Villon, Lenngren, Kavafis, Löwenhjelm, M Martinson, Jesenin, Brecht, Prévèrt, Boye - och Hammarlund 
I lokaler upp till 70 personer behövs ingen ljudanläggning. 

Bertolt Brecht — Flykting i två världsdelar
Under 15 år jagades Bertolt Brecht världen runt på flykt undan nazisterna. Hela tiden skrev han - dagbok, pjäser och dikter. Många av dem tonsattes av Hanns Eisler, Kurt Weill och Paul Dessau. Jan översatte till svenska och gav 1996 ut CDn "om trädgårdsbevattning". 1998 kom diktsamlingen "jag behöver ingen gravsten". Sedan dess har Jan sjungit och berättat om Brecht över hela Sverige i samarbete med olika pianister.

Sånger från Latinamerika
Jans engagemang i latinamerikansk visa och politik började med att han översatte och introducerade Violeta Parra 1974, och han har fortsatt med Victor Jara, Argentinas tangolegend Carlos Gardel, Uruguays store sångdiktare Daniel Viglietti och många fler, allt i egna översättningar.

Franz Schuberts liv och sånger 
Jan Hammarlund berättar och sjunger till Jerry Adbos piano "Jag vill sjunga Schubert i enkla och anspråkslösa miljöer. Sångerna är tänkta för intima lokaler. Det enda som behövs är några som vill lyssna - och ett välstämt piano. Fast jag har med mig gitarren också, enbart för att sjunga min sång om Franz Schubert, "Frasses ständiga otur". Programmet innehåller 5 sånger ur Die schöne Müllerin, 3 ur Winterreise, och några av de mest kända, som An die Musik, An den Mond och Ave Maria.
Mer info i pdf här intill.

För äldre
Jan Hammarlund, sångare sen 40 år drygt är mest känd för sina egna sånger men har även sjungit en annan repertoar på många äldreboenden och demens-boenden i Stockholm och Göteborg. Jan tycker om att då och då få sjunga alla de gamla klassiska visorna av Taube, Sjöberg m fl. I repertoaren ingår även Karin Boye, Harriet Löwenhjelm, Gustaf Fröding, Lillebror Söderlund, Olle Adolphsson, Dan Andersson, Jeremias i Tröstlösa samt ibland Violeta Parra. Om så önskas sjunger Jan även en av sina egna sånger, t ex Jag vill leva i Europa.