« Alla artister
foto: JohanWestin

Jeanette Eriksson

Gränsöverskridande violinist och riksspelman
Folk/världsmusikFörskolaKlassisk/operaSkapande skolaÅk F-6
Med en fot stadigt i folkmusiken och en i den klassiska musikens värld är Jeanette Eriksson en säregen och gränsöverskridande violinist, oupphörligt på jakt efter nya vägar. Kombinationen av olika stilar ger ständigt upphov till nya musikaliska uppslag. Jeanette turnérar i både Sverige och Europa, både som solomusiker och i konstellationer som Jean and the Mean machine, DuoEriksson/Jacobsson, The Nordic Baroque Band (SE/DK) samt i flertalet barockorkestrar.
Visa merVisa mindre
Redan 2002 erhöll Jeanette titeln "riksspelman", och 2007 släppte hon skivan “Låtar på skånska” (Nordic Tradition Records) där Jeanette visar på den skånska folkmusikens olika ansikten. På det egna bolaget Jean and Jo Music and Arts har album med både Duo Eriksson/Jacobsson samt Jean and the Mean machine getts ut. 

SOLOKONSERT 
Musik från renässansen, barocken, vår fantastiska folkmusikaliska låtskatt samt egenskrivet material på instrument som varit med i många hundra år leder oss mellan genrer och klangvärldar. Förutom barockfiol med sensträngar och tidsenliga stråkar får publiken en unik chans att se och höra det ovanliga instrumentet Lira da braccio – en fiolliknande kropp med sju strängar och ett ljud utöver det vanliga. 

Musiken vävs in i berättande och konserten riktar sig till såväl vana som ovana lyssnare.

FÖR BARN: SNICKAR-JANNE 1 - 9 år
Barnen möts av Snickar-Janne, som kommer bärandes på en stor låda med verktyg. Det visar sig att innehållet i verktygslådan är en fiol, och Snickar-Janne och barnen hjälps åt att förstå hur instrumentet fungerar. Rummet fylls av musik när Snickar-Janne drar stråken över strängarna. Snickar-Janne spelar olika sorters musik; klassisk, folk- och popmusik, och pratar med barnen om hur man kan känna sig när man hör musik. Musik som barnen känner igen varvas med musik som de får uppleva kanske för första gången. Föreställningen är skriven av Jeanette som även själv framträder med den. 

Föreställningen varar i sin nuvarande form ca 30 min och det finns möjlighet, om man vill, att ha en "del 2" där barnen får skapa till Snickar-Jannes musik.

Mer info i pdf här intill.

Info

Video

Bilder

Dokument