« Alla artister

John Henry

Old-Fashioned Country Music
Folk/världsmusik
Det löper en osynlig, röd tråd mellan södra USA och norra Sverige. En blandning av sammanbiten kärvhet, drastisk humor, grusvägar och gröda som de flesta storstadsbor aldrig får erfara. Med en alldeles egen nerv och känsla framför John Henry klassiker om liv och död, längtan och lust, helgon och syndare med en fräschör som om låtarna var skrivna i går.

John Henry har en bred repertoar som sträcker sig från tidig amerikansk folkmusik från 1900-talets början och vidare till country, honky tonk och western swing från 1940 - 50-talet. Udda vintagenummer blandas med egenskrivet genre-typiskt material. Texterna är ofta sprungna ur de hårda arbetsförhållanden som rådde under industrialiseringens tidevarv och drömmar om ett bättre liv efter detta. Men också texter om sprit, mord och kärlek.
Visa merVisa mindre
John Henrys kärna är Ulrika Weinz (sång & gitarr) och Mikael Bäckman (munspel & banjo). Originalmusiken skrivs av Ulrika och arrangeras av Mikael. När John Henry spelar består bandet av upp till sju musiker. De övriga fem (pedal-steel, gitarr, piano, bas & trummor) består av en pool av musiker som deltar beroende på tillgänglighet.

Album
John Henry har släppt tre egenproducerade album: Rank Strangers 2010, Rural Dwellers 2012 & Blown Away 2015.

Utmärkelser
Segrare i Country SM 2009
Segrare i Country SM 2012
Piteå Kommuns Kulturstipendium 2012

Info

Video

Bilder