« Alla artister
foto Roine Lundström

Jonas Liljeström

Intensiv genreöverskridande fiolmagi
Folk/världsmusik
Jonas Liljeström är en Göteborgsbaserad musiker med fiol som huvudinstrument. Han behärskar flera olika stilar, inklusive nordisk, brittisk, irländsk och romsk folkmusik, judisk folkmusik – såväl klezmer som sefardisk musik – och dessutom bluegrass, country, jazz, blues och rock.

Jonas har medverkat i flera olika grupper och sammanhang sedan tidigt 90-tal, och uppträder idag med grupperna Krilja, Salamander, Slàinte, MEJ Trio och Keltiska duon.
Visa merVisa mindre
Krilja spelar romsk folkmusik från Ryssland och Östeuropa blandat med inslag från bland annat flamenco och jazz. Läs mer om Krilja här. Salamander har en bredare folkmusikrepertoar från Europa och Medelhavsområdet med stor betoning på sefardiskjudisk musik, och även tidig musik från medeltid, renässans och barock i folkmusikalisk tappning. Läs mer om Salamander här. Slàinte spelar irländsk, skotsk och angloamerikansk folkmusik blandat med äldre rock'n'roll och egenkomponerat material. Läs mer om Slàinte här. MEJ Trio spelar svensk visa av bland andra Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Läs mer om MEJ Trio här. Keltiska Duon spelar folkmusik från Irland, i Skottland och Wales - troget traditionen men samtidigt med stort utrymme för lekfullhet och improvisation. Läs mer om Keltiska Duon här.

Kriljas och Salamanders debutalbum har fått entusiastiska recensioner. Salamanders debutalbum Como La Rosa, som finansierats genom ett bidrag från Katz judiska kulturfond, släpptes i maj 2018. Bägge grupperna bildades 2010, och har sedan dess uppträtt på olika håll i landet i skiftande sammanhang – på såväl caféscener och kyrkor som muséer, jazzklubbar och kulturhus. Krilja har även uppträtt utomlands – på våren 2013 begav sig gruppen på miniturné i Skottland och de turnerade även på Island på sommaren 2017. Slàinte grundades i början på 90-talet och har sedan dess gjort mer än tusen spelningar på olika håll i Norden, på bland annat klubbar, pubar, bröllop, privatfester och konsertscener. På sommaren 2013 gav Slàinte en serie mycket framgångsrika konserter på Edinburghfestivalen, och de spelade på festivalen igen i augusti 2018.

Tidigare har Jonas arbetat med bland andra Christina Kjellsson och Ralf Novak-Rosengren.

Jonas erbjuder även sina tjänster som studiomusiker. Han kan spela in på plats i studio men har även möjlighet att göra pålägg på distans med hjälp av GarageBand och Logic.