« Alla artister
foto: Andreas Nilsson

Kraja

En av Sveriges mest intressanta vokalgrupper med en unik klang och stämföring
Folk/världsmusikÅk 7-gymnÅk F-6
Med unik samstämmighet och precision smälter fyra individuella röster samman till en unison enhet. Kraja har skapat ett eget musikaliskt universum, meditativt, gripande och poetiskt, vilket trollbundit publik såväl som kritiker. Efter 13 år tillsammans på scener över hela världen, fyra album och en grammisnominering i bagaget har Kraja blivit stilbildande och ett av de mest framgångsrika svenska folkmusikbanden på den internationella musikscenen.
Visa merVisa mindre
Vokalkvartetten Kraja är något så ovanligt som unga veteraner inom svensk folksång. På skivdebuten 2005 samt uppföljaren 2008 bestod repertoaren huvudsakligen av traditionella svenska folkvisor i egna arrangemang. I samband med den tredje skivan Brusand hav valdes en ny riktning då medlemmarna komponerade, producerade och arrangerade all musik själva.

När Krajas efterlängtade fjärde album släpptes våren 2015 följde de den inslagna vägen med egenkomponerad musik. Förutom egna texter och dikter av svenska författare plockades det denna gång även in traditionella texter från olika delar av världen, översatta till svenska. Kvar finns den folkliga grunden samt de säregna harmonier och klanger som trollbundit lyssnare både när och fjärran.

Frida Johansson
Lisa Lestander
Linnea Nilsson
Eva Lestander

“Kraja är nordiskt ljud i koncentrerad form. Kraja står rakt upp och ner, a cappella och levererar fyrstämmig sång med en formsäkerhet som övergår allt förnuft. Fyra klara, porlande röster utan minsta friktion. Ibland tänker jag på gregorianska hymner med samma självklarhet som en rad ur Skriften, ibland drar det åt den lite mystiska Runökoralen, och ibland liknar det genomskinlig musik a` la Arvo Pärt. Eller är det helt enkelt landskapet som sjunger?” Mikael Strömberg, Aftonbladet

“Så känsligt, så stilsäkert, så övertygande och så utomjordiskt övertygande skickligt. Så glittrande skimrande oemotståndlig stämsång som växlar enkelt och naturligt mellan olika stämningslägen och bygger både elegans och dynamik.” Tommy Granlund, Östran