« Alla artister
foto Miki Anagrius

Lina Nyberg

En av de starkaste rösterna i svensk jazz
Jazz/improvisation
Jazz- och improvisationssångerskan Lina Nyberg, som har tilldelats Lars Gullin-priset, har sedan 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. 
Lina har bl a gett ut inte mindre än 17 skivor som solist, producent och arrangör. Dessa skivor har hyllats inte bara i svensk press - ansedda All About Jazz har kallat hennes musik för “mästerlig, fantasifull och inspirerande”.
Visa merVisa mindre
2017 kom Terrestrial - tredje delen i den ambitiösa trilogi där Lina genom musik och text beskriver världen. Terrestrial innehåller musik skriven för och med NorrlandsOperans symfoniorkester under ledning av Anna-Maria Helsing och har beskrivits som "grandios musik av en närmast teatralisk eller filmdramatisk karaktär".

Trilogin inleddes år 2014 med Norrbotten Big Band-samarbetet Sirenades och följdes upp av Grammis- och Manifestnominerade albumet Aerials där Lina återknöt till jazzens standardrepertoar med låtar som ”Bye bye blackbird” och ”Fly me to the moon” men presenterade också fantasifull nykomponerad musik för Malmö-stråkkvartetten Vindla.

"Hennes trilogi med Sirenades, Aerials och Terrestrial har dock redan nu ristat in sig som ett av de mest framstående musikaliska storverken oavsett genre i Sverige under 2010-talet. Om inte rent av det mest betydande."
Peter Bornemar, Dig Jazz

Genom åren har Lina Nyberg samarbetat med världsnamn som John Taylor, Marilyn Crispell, Anders Jormin och Rigmor Gustafsson. Hon har turnerat i Skandinavien, delar av Europa, Vietnam, Kanada, Brasilien liksom i Japan med Yasuhito Moris Scandinavian Connection.

Lina Nyberg - sång
Cecilia Persson - piano
David Stackenäs - gitarr
Josef Kallerdahl - bas
Peter Danemo - trummor