« Alla artister
foto Miki Anagrius

Nils Berg Cinemascope

Jazz möter YouTube möter världen
Jazz/improvisationÅk 7-gymnÅk F-6
Nils Berg är känd som en av de mest inflytelserika rösterna inom nordisk jazz. Sedan debuten 2004 har han gett ut åtta skivor som bandledare, och gjort sig känd för breda samarbeten med så vitt skilda världar som Håkan Hellström, Cullbergbaletten, Forss och Mando Diao. 
Visa merVisa mindre
Med Nils Berg Cinemascope drar han just gränsöverskridandet till sin absoluta spets. Genom lånade YouTube-klipp på sångare och musiker från världens alla hörn skapar bandet såväl ny musik som nya scener där Stockholm, genom en projektor placerad på scen, möter Bhutan, Texas, Osaka eller Indien. En konsertupplevelse utöver det vanliga där gränser suddas ut mellan digital och akustik teknik: allt utförs live med YouTube-gästerna som projiceras bakom trion.

Bandet har släppt fyra fullängdsalbum och skapat två filmer: utomhuskonsertfilmen Vocals från 2013 och den poetiska musikdokumentären Dina Grannar, 2017, om invånarna i Västerås, på uppdrag av Västerås konserthus. 

AKTUELLT 2021/2022
De senaste åren har Nils Berg Cinemascope jobbat med en rad olika projekt och samarbeten. Ett par exempel: Föreställningen ”Shadows and sounds" med Bhutodansaren Shoichi Fukushi i Aomori, norra Japan, en föreställning som kommer till Sverige under 2022. Matera Dreaming, en platsspecifik konsert om, med och i staden Matera i södra Italien, ett projekt som lever vidare under namnet NaturArte och en ny föreställning som skapas under 2021. Searching For Amazing Talent From Punjab, ett flerårigt projekt som utforskar musik från den indiska delen av Punjab och mynnar ut i en scenföreställning med videomaterial från en rundresa som gruppen gjort i delstaten. Föreställningen skapas under 2021.

FÖR BARN/UNGA
För ett par år sedan skapades en barn- och ungdomsföreställning utifrån Nils Berg Cinemascopes repertoar. Föreställningen producerades av norska rikskonserter och har spelats över 100 gånger.  Kan bokas med Kulanpremier inom Sthlms stad.

Nils Berg - video, basklarinett, tenorsax, flöjt
Christopher Cantillo - trummor
Josef Kallerdahl - kontrabas, elbas

PRESS:
"den svenska jazzens Fellini" DN
"Irresistible!" Rolling Stone