« Alla artister

Vega & Nika

Tätt och drivet samspel som tilltalar såväl inbitna folkmusiker som popsnören och barockentusiaster.
Folk/världsmusik
Vega & Nika för samman de två traditionellt viktigaste instrumenten i nordisk folkmusik, fiolen och rösten. Vegas råa stråkklang blandas med Nikas raka, klara sång i polskor, skillingtryck och medeltida ballader. Nika är dessutom en av få pianister på den svenska folkmusikscenen. Duons musik rör sig från det smalt traditionella till lättillgängliga visor att känna igen sig i. Något för alla öron!

Vega & Nikas musik gör sig lika bra i kyrkor och konsertsalar som på konferenser och privata tillställningar. Just nu finns två aktuella konsertprogram att utgå ifrån: Blå koraler, med tonvikt på folkliga koraler, eller det lite bredare programmet Bingsjö, ballader och blåtoner. Kortare framträdanden kan skräddarsys efter önskemål.
Visa merVisa mindre
Vega Nordkvists musikaliska hemmaplan är Dalarna, och under sina musikhögskolestudier ägnade hon sig främst åt traditionell fiolmusik därifrån. Vega älskar stämspel och när hon spelar i ensemble strävar hon efter att hitta andra roller än den traditionella melodispelaren, något hon får utlopp för i duon Vega & Nika.

Annika Hammer har en bakgrund som klassisk pianist men har hämtat inspiration både från populärmusik och från det traditionella låtspelet på fiol för att hitta sitt eget sätt att använda pianot inom folkmusiken. Men det är rösten som med tiden har blivit hennes huvudinstrument. Text och språk är viktigt för Annika och hon finner stort nöje i att utforska andra dialekter än sin egen när hon sjunger.