åsikt: krisstöd

Den vackra siluettbilden av Lisa Långbacka och Lisa Rydberg (LISAS, foto: Peter Holgersson) skulle kunna illustrera den närmast surrealistiska situation som många musiker i musiklivet har upplevt i nästan ett år. För cineaster går tankarna till döden som i slutscenen av  Det sjunde inseglet leder sin dance macabre med vandrarna över kullen, filosofer kan reflektera till Platons grottliknelse med skuggorna på väggen,  en reflektion över sinnevärldens relation till idévärlden. Jag tror att många frilansande kulturskapare och musiker i synnerhet, länge känt sig förpassade just till en skuggvärld där åsikter och politiska insatser passerar ovanför huvudet till "de andra". De som fått shoppa, leva nästan som vanligt, fått permitteringsstöd och till och med fått tryggare omständigheter och bättre ekonomi än före pandemin.

Musikcentrum Riks gick för någon vecka sedan ut i ett tydligt utspel som hänger ihop med detta. Vi går nu in i den fjärde kartläggningen av musikers situation där resultatet kommer publiceras i slutet av sommaren. Vi uppmanar också  politiker och beslutsfattare att agera NU och lyfter fram konkreta data och siffror. Det finns ett tillräckligt tydligt underlag för att ta mer omfattande belut än som hittills gjorts. Statistik och data från Musikcentrum Riks, Arbetsförmedlingen, Konstnärsnämnden, Musikerförbundet, KLYS, Musiksverige med flera. 240% ökad arbetslöshet för musiker och en utraderad livescen har skapat ett enormt hål som både kräver akuta och strukturella åtgärder för att återbygga musiklivet. Det måste påpekas om och om igen. Läs hela pressmeddelandet här:

 

Det är därför glädjande att konstatera att det inom loppet av några dagar ändå kommit två utspel där regeringen i första fallet och Region Stockholm i det andra, tillsatt nya öronmärkta krispaket där man nu kommer att stötta organisationer som jobbar nära kulturskaparna (särskilt fokus på centrumbildningar) och kan nå ut brett snabbt och nischat. Detta är en liten del men ändå viktigt både som signal och åtgärd.

I diskussionen kring framtiden fick även regeringens utredare Linda Zachrisson i veckan erfara vådan av att citat rycks ut sitt sammanhang i Dagens Nyheter (som jag därför inte återger). Men i den längre TT-intervjun kan man läsa intressanta tankar om att inte bara tala om en återstart utan även om utveckling där hon betonar att det är frilansarna på alla nivåer som drabbats hårdast av pandemin. Men att institutionerna därför har ett stort ansvar, inte minst för de unga, nyutexaminerade kulturskaparna men också för att nå en ny publik och bredda marknaden. I ankytning till detta reflekterar hon också till frågor om mångfald och refererar bland annat till Black Lives Matter-rörelsen. 

 

Det är verkligen viktigt att om igen påtala att många av de frågor som vi såg före pandemin finns kvar och i många fall ser vi att grundläggande systemfel snarare förstärkts. Osäkerhet för frilansare, en allt svagare livescen, konstens frihet från påverkan (politik, marknadskrafter, gentrifiering etc.), konstens förmåga att vara relevant och att nå ut till fler. Bristande mångfald och jämställdhet såväl på utbildningar som scenerna. Hur kan vi arbeta för ett mindre klimatyttryck och samtidigt nå ut till fler? I ljuset av detta är det viktigare än någonsin att jobba på fler nivåer och i fler tidsplan.

 

Musikcentrum Riks kommer inom den närmaste tiden att lämna sitt remissvar på regeringens förslag att stödordningen Musikplattformen skall avvecklas och medel flyttas till Kulturrådet. Detta är ett exempel på de strukturskapande funktioner som kommer att bli avgörande för utvecklingen framåt. Ett annat remissvar som Musicentrum Öst nu jobbar med är Stockholms stads strategi för nattklubbar och livescener som blir aktuell i höst. Vi har varit aktiva i debatten generellt kring Stockholms stads nuvarande och framtida kulturpolitik och hoppas kunna bidra konstruktivt till en mer vital livescen. Läs också om Keychange som jobbar för en jämställd musikindustri på en global nivå och där Musikcentrum är en av tre kärn-partners.

Med detta önskas en fantastisk sommar. Konsumera den livemusik som är tillgänglig, står du på gästlistan, köp en biljett ändå, shoppa skivor, glöm inte bort kulturpolitiken (mitt i regeringskriser), och ladda upp för en höst som säkerligen kan bli historisk.

 

Ragnar Berthling, Verksamhetsledare Musikcentrum Öst