Innovation i pandemitider:

Trots  tvärnit när det gäller konserter har våra medlemmar jobbat på med alternativa lösningar, och skapat projekt som på olika sätt relaterar till den nya situationen. Glädjande nog har det också kommit ett stort antal fina album och vi ser verkligen fram emot att få höra all ny musik live när hjulen börjar snurra igen. Det känns som att post-coronaperioden kan bli legendarisk. En publik som törstar efter att uppleva musik live och tillsammans, och som ni ser fantastiska artister med nytt material. Alla vi musikälskare är väl bara  att gratulera men nu gäller det att stötta artisterna genom att handla skivor, gärna fysiska eller nedladdade, men också konsumera ordentligt på streamingtjänsterna (samt stötta musiklivet som vi skriver om under "åsikt"). 

Therése Neaimé vänder på perspektivet:

Coronapandemins framfart har förändrat arbetslivet i grunden. Idag sitter vi var och en i våra hem och försöker samarbeta på bästa sätt. Det nyord som präglat denna vår är "social distansering". Therése vänder i stället på begreppet och säger att det vi behöver är ”fysisk distansering” och istället tajta till våra sociala band. Hör henne i föreläsningen MIN VÄG ATT VARA HEL GENOM SVÅRA TIDER - en stark föreläsning som ger energi, riktning och hopp. Läs mer om föreläsningen och Therése här:

Trotspodden är här — småpunk för förskolebarn:

Som en uppföljare till Bäbispodden har nu Micaela Gustafsson tagit konceptet lite längre upp i åldrarna. På måndag den 8.e juni släpps Trotspodden i Barnradion. Den är gjord för barn i treårsåldern och för deras närmaste vuxna. Den går live i Barnradion under veckan och sen finns den tillgänglig på alla poddsajter. Läs mer här:
Samtidigt släpps också musiken till podden på Spotify, lyssna här: Skivan heter Småpunk. Kanske en energihöjare för socialt distanserade småbarnsföräldrar? Läs mer om Micaela här:

Långbacka/Bådagård — Every little whisper turns into a roar:

På den senaste plattan tar dessa multiinstrumentalister, makalösa live, ett steg till och skapar i alla bemärkelser stor folkmusik som välförtjänt hyllats av musikkritikerna. "Med hjälp av syntetiska vingar flyger Maja Långbackas och Matilda Bådagårds musik över land och hav /.../ Går inte att motstå!" Värmlands Folkblad (betyg 4 av fem). "Den sagolika, trolska ljudbilden känns igen. Och det märks att duons självförtroende ökat." UNT. Lyssna på Spotify här: Mer om Långbacka/Bådagård här:


Lina Nyberg Tentett — The clouds

En artist som knappast behöver någon introduktion är Lina Nyberg som släppt sitt tjugonde album i form av en tentett, d v s något bantat efter de senaste storbands-, och orkesterplattorna men på alla sätt minst lika ambitiöst och genomarbetat.  "Man har inte tråkigt med Lina Nyberg. Men det är knappast heller frågan om enkel njutning. Hennes röst är någonstans uppfordrande, som om det låg långt fram i klangen hur mycket hon jobbar med den." DN (betyg: 4 av 5) "The clouds är en välregisserad föreställning där de medverkande blåser liv i varje ögonblick." Lira Lyssna på spotify här: Mer om Lina Nyberg här:

Henrik Meierkord — Tapestry flow

Trots att albumet Själ kom så sent som i december 2019 har högproduktive cellisten och artisten Henrik Meierkord nu hunnit släppa yttterligare ett album mitt i pandemitider. Detta är ett samarbete med italienske ambient-artisten Jarguna. Ett album med mörker, skönhet och allvar och kanske en avsiktilig eller oavsiktlig kommentar i tiden.  "...det hela hade känts behagligt meditativt om det inte vore för Meierkords ödesmättade stråkar. De tar en från Jargunas uråldriga, mystiska plats och för en någonstans där det är kärvt och kallt – och som alltid väldigt spännande." 482 mhz (betyg: 8 av 10). Kolla in Spotify här: Läs mer om Henrik här:

Irmelin — Upp

Vi är otroligt glada att den suveräna vokaltrion Irmelin återkommit som medlem i Musikcentrum Öst. En akt vars ambiens är enastående live och som spelat över hela världen, men som når igenom starkt även i inspelad form. Så i väntan på att livescenen öppnar får vi njuta av dem på deras femte album Upp
"Ett sällsamt exempel på när rösterna ömsom tränger fram separata och ömsom raffinerat flätas ihop, är den passande nog lite bluesiga Blå. Studsande tonerna i finalnumret förtjänar också att särskilt framhållas." Kulturbloggen (betyg: 4 av 5). "Det finns hela tiden en närvaro, en rörelse i deras musik, en dansant ton, glidande dramatiseringar och skrattande fraseringar. I trion finns särröster, men det som härskar är en samklang. Och klangbilden är rak, klar och stark." Lira 
Lyssna på spotify här: Mer om Irmelin här:

OK Star Orchestra — #6

Det är tråkigt att promota vår medlem Tommy Galento Nilsson med att hans eminenta OK Star Orchestra nu (påstår att de) lägger av. Deras senaste album har dock rättmätigt hyllats, både som en återkomst, och som vi hoppas inte blir en (ytterst svängig) svanesång. "OK Star Orchestra har en varsamhet om själva musiken som är ovanlig, en mjukt pulserande instrumentalmusik som påminner om både Ry Cooder och Västafrika/.../Även mitt i lugnet myllrar det av slagverk och läckra små gitarrdueller." DN (betyg 4 av 5)
"Oavsett om det är i mjukt glidande klanger som i Ni-Yo eller afrobeatinspirerat hårdsväng i O temedi wama har OK Star Orchestra sitt ytterst personliga sound, och jag kan bara konstatera att ett av Sveriges finaste band äntligen har återvänt!" Lira
Lyssna på Spotify här:

Kjellvandertonbruket — Doom country

Tonbruket är en av våra internationellt mest renommerade grupper och står som en unik brygga mellan experimentell rock och framåtblickande jazz. Nu landar de i ett samarbete med lika innovative Christian Kjellvander och albumet gillas mycket av svsnaks kritiker. "Utöver nämnda Andreas Werlin är Martin Hederos balanserande och utsökta piano, Johan Lindströms ödesmättade pedal steel och allra mest Dan Berglunds fantastiskt innovativa bastoner - samtidigt drivande, återhållsamma och melodiskt flyhänta - avgörande för att lyfta Doom Country till ett sant mästerverk." Nöjesguiden (betyg 6 av 6) "Och nu blir det bra på allvar. ”Normal behaviour in a cutting garden” vecklar ut sig som ett otroligt vackert, tjugoen minuter långt epos som faktiskt nästan når upp till jämförelser med Bill Callahans lugn, Nick Caves teatrala mörker men kanske framför allt Swans-sångaren Michael Giras episka mässande." DN (betyg 4 av 5) Lyssna på Spotify här. Mer om Tonbruket här. 

Anders Stävarby — Anders & Bellman

Vi är ofta dåliga på att hitta de musikskatter som finns utanför storstäderna och Anders Stävarby från värmländska Lysvik är ett exempel på detta. Men med en exceptionell scenisk närvaro och förmåga att gjuta liv i den svenska musikskatten har han skaffat sig en avsevärd regional fanbase som även sträcker sig in i Norge. Vi hoppas nu att fler skall få upp ögonen för denne suveräne vissångare och gitarrist. Och med senaste albumet med bellmantolkningar finns en god chans. 

"På nya skivan ger han sig modigt nog på nationalskalden Carl Michael Bellman. Stävarbys gitarrspel är utsökt och förutom en stabil grund finns fina figurer som framhäver texten./.../Dessutom har han en tydlig artikulation vilket är särskilt viktigt när det gäller Bellmans lite ålderdomliga språk.Det gör också att man utan problem kan följa med tidens ström och dimpa rakt ner i 1700-talet och i dessa dagar av social distansering känns det extra fint med gemenskap över generationerna." Nya Wermlands-Tidningen
Lyssna på Spotify här: Läs mer om Anders här: