MCÖ-medlemmar i fokus:

Det har självklart varit tuffast tänkbara tider för våra medlemmar och det är med oerhörd respekt vi ger några smakprov på all musikkonst som producerats under pandemin. Vi är alltid stolta men nu är det på en annan nivå. Håll till godo, njut, klicka OCH när din verksamhet rullar igen,  boka dessa fantastiska artister (bild Anja Bigrell).

Anders Stävarby — Anders & Bellman

Anders Stävarby tillhör Sveriges främsta visartister, dock lite av en gömd skatt, kanske för att hans utgångspunkt är värmländska Lysvik vid Frykens strand.  Men den som sett honom live kan vittna om ytterst kraftfulla tolkningar av den svenska visskatten och ett exceptionellt gitarrspel. Med nya albumet har han tagit ett steg till och det har också vederbörligen hyllats.   

"Anders Stävarby känns så självklar i en mustig och själfull miljö med både brännvin och slagsmål./.../Jag ska genast ta fram Anders Stävarbys tolkningar av Gustaf Fröding, och komma närmare denne man, med den värmländska berättartraditionen i ryggmärgen." Bo Bjelvehammar, Lira

Läs mer om Anders här: Spotify här: Kolla också in Anders Facebook med många korta liveklipp:

Anja Bigrell - Under ett rabarberblad - Sånger för människor och djur

Anja Bigrell tillhör landets mest uttrycksfulla sångerskor och låtskrivare. Hon har varit en del av indiescenen i Sverige sedan tidigt 00-tal med fyra album med den egensinniga feministiska hårdpopduon Montys Loco och två hyllade soloalbum samt en mängd samarbeten med andra artister och låtskrivare. 

Hon har också varit en artist som också har skördat lagrar inom musik för barn, inte minst som en av musikanterna i Bröderna Lindgren. Hon är också Skap-pristagare som årets indie-både för barn och vuxna. Hennes senaste album Under ett rabarberblad är baserad på Lena Sjöbergs barnbok.

Så här säger Lena om samarbetet: "Hon tar allvaret på allvar och hennes ton är så inbjudande och varm att man känner sig trygg även i det lite tyngre. Dessutom är det ålderslöst, oväntat, modigt och maffigt. Och fantasifullt! Det gillar jag."

Mäktig livevideo här: Läs mer om Anja här:

Nytt projekt med Emilia Mårtensson/Matt Robinson

Londonbaserade Emilia Mårtensson är en prisbelönad och internationellt etablerad artist som med bas i jazzmusiken jobbar över genrerna. Emilia  hann just göra en mindre  turné i södra Sverige innan pandemin slog till, men vi hoppas se mer av henne snart. Musikcentrum Öst och Emilia  har tidigare samarbetat i projekt som Jazz Alloy och vi hoppas att snart kunna ta över projektet tillsammans till Sverige. En av de deltagande musikerna i Jazz Alloy var Matt Robinson som gjorde en oförglömlig kväll med Kristin Amparo. Nu har Matt och Emilia dragit igång ett nytt duoprojekt som tagits ut till London Jazz Festival senare i november.

Läs mer om Emilia här: instagram här: kolla in en serie liveklipp från Jazz Alloy på Vortex i London här där bl a  Emilia och Matt Robinson finns med.

Matthew Peterson - Voir Dire

Tonsättare Matthew Peterson är född i USA men bosatt i Sverige sedan 2008.  Han som fått stor uppmärksamhet för sina verk både i Sverige och  internationellt och nu kommer hans hyllade "true-crime-opera" ut på CD, i Sverige efter ett serie liveframträdanden i USA. Den här måste ni självklart kolla in och recensenterna var entusiastiska. Förhoppningsvis tar någon av de svenska operahusen hand om denna snart.

"...min egen true crime-favorit just nu är faktiskt varken en podd, tv-serie, långfilm eller roman – utan en opera. ”Voir dire”, som släpptes på skiva i fredags, överträffar sina konkurrenter i genren med sin konstnärlighet, sin förmåga att leva sig in i och förmedla såväl offers som förövares känslor, och – en raritet i sammanhanget – sin humor." SvD / Anders Q Björkman. Hela recensionen här:

"Särskilt framträdande i operans kanske största stund - en vidunderligt vacker aria som uttrycker en ung kvinnas hjärtslitande trasighet och frusenhet. Så hemlös att hon vädjar om att få stanna i häktet hur utfallet än blir." Martin Nyström DN som gav den en 4:a. Hela recensionen här:

Mer om Matthew här: Kolla in Spotify här:

FlamencoFredag


En säker kur mot pandemi-depression är att uppleva flamenco live och vi hyllar med hela hjärtat Stockholms nav för flamencokultur, FlamencoFredag,  för att ha smittsäkrat sitt koncept och nu erbjuder en serie smart arrangerade "tablaos". Pia del Norte och hennes tappra musiker och dansare ser du härnäst på Reimersholme Hotel den 20 november och den 11 december på vår samarbetscen aliasTEATERN som ni kan läsa mer om på annan plats. Där blir det en storslagen höstfinal med Flamenco All Stars : Erik Steen med vänner. Skynda att boka platser till dessa två händelser.

Läs mer om FlamencoFredag här. Läs mer om Pia del Norte här:

Björn Meyer


Ytterligare en av våra medlemmar som är bosatta utomlands och med ett tungt internationellt rykte är basisten Björn Meyer som bl a är en av medlemmarna i Bazar Blå. Från hans bas i Bern har vi kunnat följa en rad livestreamar under pandemin.

Vi vill nu både passa på att  "uppa" hans senaste projekt Bordun in Motion tillsammans med cellisten Ajna Lechner som just hade sin premiärkonsert i Christuskirche i Heidelberg, men också  tipsa om att hålla koll på honom rent allmänt. En musikalisk innovatör som kommer att bredda din spellista med experimentell europeisk musik, här dock ett exempel på  en intim solokonsert för soffa och bas i sammarbete med Cully Jazz Festival från i våras som visar hur musikalisk magi kan skapas med en livestream. Se konserten här: 

Följ Björn på instagram här: Facebook här:

Stockholm Voices på turné!

Det är så oerhört glädjande att allt inte bara handlar om albumsläpp och livestreams och att en av våra medlemmar som alltid träder fram i sin fulla kraft live, också lyckats genomföra en omfattande liveturné hösten 2020. Med 10 konserter ger Stockholm Voices ett hopp om att vi trots restriktioner är på väg tillbaks. En av dessa återstår så om du är i Karlstadtrakten den 11 november, skynda att boka en biljett här:

“Äntligen! En ny svensk jazzvokalgrupp står på Jazzstudions scen och tomrummet efter Gals and Pals är fyllt. Stockholm Voices är fyra tätt sammansvetsade röster som utan hörbar ansträngning klarar konsten att frasera och svänga tillsammans som en riktig jazzensemble.” – Folkbladet, Gunnar Wiklund.

Mer om Stockholm Voices här:

Elias Ringquist


Pandemin har lett till reflektion och ett annorlunda förhållningssätt till musiken för många av våra medlemmar. För en artist som Elias Ringquist, där resandet har varit en stor inspiration har frånvaron av inspirationen från nya platser och miljöer lett fram till nya tankar. Den 2 oktober släppte Elias Ringquist låten Empty Space som på många sätt ringar in den nya kreativitet som han som musikskapare erfarit under pandemin. Kolla live video här: Spotify här:

Elias Ringquist har skrivit över 200 sånger och gett ut flera album och singlar, även under artistnamnet Shy. Elias är sångare, låtskrivare och pianist och har tävlat som finalist i Idol.

Mer om Elias Ringquist här:

Houman Sebghati - nytt album, Skuldsaneringen, uppmärksammat i SVT och höga betyg i Gaffa.


Houman Sebghati är rapparen som startade sin karriär i 165-kollektivet i västra Stockholm under hiphopens gyllene era i slutet av nittiotalet. Hans musik har kultförklarats av Mats Nileskär och hyllats till skyarna av en och annan musikjournalist. Han har också visat att rapmusik kan få ny publik och användas i många olika sammanhang.  Det har nu gått fem år sedan hans senaste album Gud för en stund i Stockholm och det är en händelse när hans nya album nu har släppts med gästartister som Erik Gadd, Adam Tensta och Linda Pira

"Under sina två decennier som rappare har Houman alltid varit känd för att rappa personligt och intellektuellt. Han har aldrig varit rädd för att vara ärlig men på Skuldsaneringen har han hittat nyckeln till ännu djupare dörrar." Gaffa, betyg 5 av 6. Läs hela recensionen här:

Albumet har även uppmärksammats i SVT:s PSL där Per Sinding Larsen träffar Houman. Kolla in programmet här:


Emil Brandqvist trio i samarbete med Maija Kauhanen - Memories

Vi har tidigare skrivit om Emil Brandqvist trios stora framgångar i Tyskland med mer än 15 miljoner streams på Spotify, ett exempel på att ambitiös jazz också kan nå en mycket stor publik. Det är därför också spännande att följa deras senaste samarbete med kantele/vokal-virtuosen Maija Kauhanen som har en intressant internationell karriär där elektronik och loopar är en del av hennes musikspråk. Maija var för övrigt tidigare medlem i MCÖ-gruppen Folk'Avant. Det är musik som tar sina lyssnare långt in i nya musikaliska landskap. Vi hoppas att den utvidgade trion kommer att ta sig också till Sverige.


Lyssna på Memories på Spotfy här: Mer om Emil Brandqvist Trio här:

Süperstar Orkestar - Hope, nytt album ute 6 november

Man kan tycka att Süperstar Orkestar är det minst pandemikompatibla bandet och därför är det extra trösterikt att deras kommande album med släpp den 6 november bär den Obama-klingande titeln Hope. Ett blåsdrivet hårdsvängande visionärt buskap till oss att vi snart kommer att kunna trängas på trånga klubbar och låta Süperstar Orkestars ultimata party-attityd omfamna oss. Fram till dess får vi skruva upp volymen och "dance on our own" för att tala med Robyn.

Kolla in en youtube-teaser här: Läs mer om Süperstar Orkestar här:
Yann Le Nestour och Leif Jordansson - "Om jag säger Om" En hyllning till Boris Vian 100 år!

I mars 2020 skulle den legendariske franske författaren och musikern Boris Vian ha fyllt 100 år. "Om jag säger Om" är en resa i en poetisk och surrealistisk värld skapad utifrån den franske författaren och musikerns verk. Föreställningen som blandar video, text och musik är skapad i samarbete mellan Yann Le Nestour, Ça va jaser, tonsättaren Leif Jordansson, Zirkus Loko-Motiv och konstnären Colin Raff, fritt inspirerad av Vians poetiska och dystopiska visioner.
 
Det är en fantastisk föreställning som vi verkligen hoppas kommer att bokas både i Sverige och internationellt. Ni som bor i Stockholm kan se föreställningen den 7 november på biocafé Tellus. Mer info här:

Läs mer om Yann Le Nestour här: Läs mer om Leif Jordansson här:

Eric Palqmwist - nytt album "Hej då

Eric Palmqwists karriär har rört sig över både nittiotalets vibrerande indiescen och tvåtusentalets lågmälda folkpop, inte minst via de egna banden Monostar och EP´s Trailerpark. Under denna tid har han även delat scen med akter som Ron Sexsmith, Ane Brun, Noah and the Whale och The Felice Brothers. Nu har Eric bytt mono mot stereo och flyttat ut ur trailerparken. Han slår med sitt andra album under eget namn rot med musik och personliga texter på modersmålet. 

Förra skivan ”En halv gris kan inte gå” som var en temaskiva om vägen ur ett missbruk hyllades av en enig kritikerkår och det nya albumet ”Hej då” har fått samma varma mottagande.

"Pop utan cykelhjälm”. Jan Gradval, DI Weekend, betyg 4 av 5

Läs mer om Eric här: