Intervju med Sofia Jernberg

Sofia Jernberg
Foto: Niclas Weber
Hon har tilldelats utmärkelser, priser b.la Jazzkatten och beskrivs ofta med epiteter som röstakrobat, banbrytande & orädd. Låter hur häftigt som helst! Vi sökte upp medlemmen Sofia Jernberg som i var i Rotterdam på Classical:Next i maj där hon spelade på Klubb SEKT där även MCÖ var medarrangör. Vi har hört att giget var en succé...
Hej Sofia! Berätta mer om spelningen i Rotterdam! Hur var det?
"Det var jättekul!! Worm, där Klubb SEKT ägde rum, är ett häftigt ställe med arty feeling, avslappnad stämning och cool scen. Svinbra ljudtekniker hade de! Det var massa folk på evenemanget och de hurrade och klappade exalterat efter varje mini akt. Sen blev det häng efteråt. Jätte trevligt, superlyckat och jag är väldigt glad att jag fick vara med."Vad har du för planer hösten?

" I höst skall jag sjunga på Nordiska Musikdagar i Köpenhamn. Jag skall sjunga solo i ett rum i en gammal byggnad med en massa statyer inuti. Blir häftigt! Snart skall jag till London och sjunga kammaropera (Folie à Deux av Emily Hall och Sjón) på Spitalfields Summer Music Festival. Efter det skall jag till Venedig och sjunga på Venedig Biennalen i Nordiska Paviljongen. Sedan börjar festivalsommaren. Då kommer jag sjunga med Trondheim Jazz Orkester och en hel del med Fire! Orchestra på olika festivaler på kontinenten. Hela augusti och september ägnar jag åt isländska tonsättaren Anna Thorvaldsdóttirs nyskrivna kammaropera ”UR - some kind of opera” Vi repar och framför den i Tyskland, Norge, Schweiz och kanske i Stockholm till hösten."Vad är det roligaste stället du har spelat på i Stockholmstrakten? Varför?

" Oj! det var svårt. Stockholm kryllar av grymma konsertscener. Tyvärr så är det för få som kan betala musikerna, men bortsett från det så finns det otroligt många unika ställen. Om jag måste välja så blir det Glenn Miller Café på grund av den intima och varma atmosfären och Fylkingen på grund av dedikationen, kompromisslösheten och modet. Har hört att Rökridån, som ligger i slakthusområdet nära Globen, skall vara väldigt häftigt. Har även hört mycket gott om Khimaira projektplats som ligger på söder. ”Ugglan”, som tyvärr inte finns längre, var ett fantastiskt ställe med asbra program!! "Vad tycker du är det bästa med Musikcentrum Öst enligt dig?

" Personalen! Energin och engagemanget är ovärderligt."Vad drömmer du om?

"Rättvisa och nolltolerans för arrogans. (Jag tror jag valt fel bransch.) "