Stjärnfall på scen – Här kan du få hjälp med att styra upp säkerheten!

Året har varit olyckligt skaderikt och det är väl få som missade tidiga sommarens nyhet om Dave Grohl (Foofighters) som bröt benet under spelningen på Ullevi. Hur ska man då göra som arrangör för att slippa mardrömmen? Vi sökte upp Mattias Qvarsell, arbetsmiljöansvarig på Musikerförbundet som blev nyligen intervjuad av SVT angående arbetsskade-inflationen på musikområdet...
Hej Mattias! Vem är du och vad gör du?
" Tjena tjena! Jag roddar arbetsmiljöenheten på Musikerförbundet, ser till att vi har bra folk som kan stötta arrangörerna i sitt säkerhetsarbete så att musikerna slipper gå sönder när de jobbar. "Det har ju hänt en del olyckor under 2015. Hur ska man göra rätt för sig som arrangör?

" Snabbkursen säger: Man ska alltid göra en riskanalys och sedan förebygga de risker som man upptäcker. Det är en bra början, även om lagstiftaren har givit arbetsgivaren långt mer ansvar än så. Känner man sig osäker i arbetsmiljöfrågor så kan man få hjälp av Musikerförbundets skyddsombud att komma vidare. Det gäller både arrangör och musiker."Kan man fråga er om råd? När ska man ta kontakt med er?

"Absolut! Det är därför vi finns. Som arrangör har man ansvar för musikernas arbetsmiljö. För att minimera arbetsmiljöriskerna så behöver man i ett tidigt skede ta kontakt med musikernas skyddsombud. Då tänker man rätt redan från början. "Vadå så typ ”hej kan ni komma kolla läget och se att allt är som det ska?”

"Ja, varför inte! Eller kanske så här ”Tjena, vi tänkte arrangera en grej här, är det något särskilt vi ska tänka på när det gäller musikernas arbetsmiljö”. Men det finns ju ingen färdig mall för hur arbetsmiljön ska se ut överallt. Det är ju beroende av så många faktorer, men vår utgångspunkt är samma som lagstiftarens. Man får inte gå sönder när man jobbar, och det är arbetsgivarens ansvar att se till att man inte gör det. Sen hjälper vi arbetsgivaren att fullfölja sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Så att ingen går sönder när den jobbar."Hur vet jag som arrangör att ni inte bara vill jävlas och stoppar evenemanget?

"Det är klart vi kommer stoppa evenemanget om det är livsfarligt att jobba där, men i första hand kommer vi hjälpas åt i arbetet med att finna risker och förebygga dem. "Vart hör man av sig?

" arbetsmiljo[a]musikerforbundet.se eller ring 072-076 89 15 "