Intervju & fredagsmys med Ikiz!

foto: Mikael Silkeberg
Doldis i vissa kretsar. Namnkunnig trummis i jazz-världen. Skivbolagsdirektör. Men även en relativt ny medlem i Musikcentrum Öst! Vi ville så gärna ha fredagsmys med Robert Ikiz! Med tanke på den globetrotter som han är, blev lyckliga att få till häng via telefon - det fick helt enkelt bli long-distance, Stockholm-Istanbul. En grundsten i Musikcentrum Östs verksamhet är medlemsinitierade projekt som väcker liv i det Svenska musiklivet på ett eller annat sätt och där är Ikiz på tapeten med det senaste upptåget som MCÖ gett sig glatt in i…
Du är trummis men också så mycket mer har jag förstått? Kan du berätta mer om vem du är och vad du gör?
Aa, jag är kanske lite mer än trummis, du har rätt. Jag började som trummis och har sen utvecklat mitt musikaliska liv till att också producera och ge ut andras skivor på mitt egna skivbolag Stockholm Jazz Records. Men jag är framförallt frilanstrummis och spelar med flera band som jag tycker mycket om och sen hoppar jag omkring - som frilansare gör - i andra band, internationellt också. Sen har jag också precis fullbordat mitt mål med att ha ett eget band! Vi är tre personer - Jonne Bentlöv som spelar trumpet, han spelar Moog och han sköter lite andra effekter och elektronikinslagen också och så Joel Lyssarides, han spelar olika typer av synthar och jag spelar själv trummor och slagverk och lite elektronik också. Och det är väl det jag håller på med som frilans - olika band, mitt eget band och skivbolaget, där vi producerar ett par album varje år. Och sen försöker jag också - till exempel där jag är nu i Istanbul - fortsätta hålla kontakten med musiker. Sitter precis här med Cenk Erdogan som ska spela med vår duo här ikväll på XJAZZ festivalen här i Istanbul!Coolt! Men visst var det så att du har även proddat Kristin Amparos senaste?

Ja precis! I höstas här gav vi oss in i hennes debutalbum. Vi gjorde jobbet ganska snabbt och gav ut det i slutet på november, början av december. Och det var jättekul, bra jobbat av alla musiker. Vi träffades och repade en gång och spelade in "A dream" i Pork Sausage Studios. Det blev lyckat! Vi ska ut och spela med plattan lite här i vår och i sommar, säkert i höst också – både i Sverige och utomlands. Det är jättekul att spela med Kristin och sen såklart också roligt för skivbolaget att få hennes debutalbum på labeln – det betyder jättemycket. Så det var jättekul att hon gjorde det här projektet på Stockholm Jazz Records.Kul! Du nämnde Istanbul tidigare. Det ryktas om ett Stockholm-Istanbul projekt där Musikcentrum Öst också är inblandat? Kan du berätta lite mer om vad som kommer att hända och det som är på g?

Ja, det är en idé som jag har haft ganska länge och när Ragnar på Musikcentrum Öst tog upp det för mig för ett gäng månader sen, så kände jag att det var perfekt för det är rätt svårt att göra en sån grej själv. När man har en ryggrad och idéer som Ragnar så blir ett plus ett tio plötsligt! Och vi började skissa på band, kontakter på venues på klubbar och festivaler etc och har nu kommit ganska långt fram i planeringen och bestämt oss för vilka som ska spela. I och med att jag är från Turkiet men har bott i Sverige sedan barnsben så har jag ju kontakter i båda länderna och det känns jättekul att göra projektet. Jag hoppas verkligen att det blir fortsättning på det också.Det kommer alltså att bli gigs i både Stockholm och Istanbul?

Precis. Det är två grupper från Sverige som åker till Istanbul och sen blir det två grupper från Istanbul som åker till Stockholm. Utbytesgrej helt enkelt! De svenska banden som åker ner till Istanbul kommer gästas av Turkiska gästartister och vice versa. Gästgrejen blir också väldigt kul.Roligt! Det låter som att du tycker att det finns en poäng med att vara medlem i Musikcentrum?

Ja det är klart det är en bra grej att vara med i Musikcentrum! För att då jobbar du med en organisation där de som jobbar älskar musik och livemusik och band. Och gör allt för att ett band ska nå ut både nationellt och internationellt. Det känns jättekul att vara med i Musikcentrum Öst. Eftersom jag är en ganska ny medlem, känns det lite extra kul att kolla in de andra banden som är med där och se vad de gör och så där. Att vara medlem i samma organisation som så många andra känns kul.Håller med dig, nätverk är jättevärdefullt. Vad är ditt favoritliveställe att spela på i Stockholm?

Det blir ändå Fasching. Jag har spelat där i alla år och klubben har blivit bara bättre och bättre. Man ser att personalen trivs med varann; man kommer dit och det är bra stämning. Man känner sig välkommen som musiker. Ett gig som pågår under en kväll –det ligger trots allt en hel arbetsdag bakom det, för det är soundcheck och rodda instrument…Då är det viktigt att man trivs med det stället och den personalen där man spelar och det gör jag på Fasching så det är mitt favoritställe i Stockholm.Finns det något du saknar i livemusik-Stockholm? Vad skulle du vilja adda? Så det skulle bli ännu bättre?

Jo, Stockholm behöver egentligen fler liveställen på grund av att vi har väldigt många proffsiga musiker som är i behov av att spela live. Tyvärr har vi procentuellt sett inte lika många lyssnare som bryr sig om tex improvisations musik och det finns inte lika många investerare som vill öppna ställen och som tror på den här musiken. Så självklart önskar jag mer av Stockholm men framförallt publiken i Stockholm och hela Sverige - att de lyssnar på mer kvalitativ musik och bättre band och börjar gå på klubbar mer och börjar mer och mer intressera sig för livemusik och det som händer på liveställen istället för att sitta och kolla på Mello 10 helger om året. Det är det jag önskar. Men efterfrågan måste komma från folket och sen om det kommer så tror jag det finns folk som kommer att bli sugna på att öppna klubbar och därmed också boka band.Just det! Och det kanske är bra då att människorna får reda på att det finns jättemycket bra musik som görs i Stockholm och Sverige som är ett alternativ till tillexempel Mello?

Ja precis och då är man i behov av Musikcentrum Öst och liknande organisationer – helt klart. Det hjälper ju till väldigt mycket! Men jag tror att Stockholm och Sverige over-all kommer att bli roligare ur ett rent musikaliskt perspektiv. Jag tror att det kommer komma mer ställen för folk att kunna gå på och lyssna på bra livemusik. Helt klart inom en snar framtid.Vi avslutar det här i positiva tongångar trots allt!

Ja! Positiva tongångar i ett trafikfyllt Istanbul jag vet inte hur mycket det har hörts här i bakgrunden men det väldigt tjockt med bilar här. Mycket trafik.  Det har varit lugnt! Roligt att snackas och ha det kul på giget!

Ja tack!Läs mer om Ikiz:

http://www.musikcentrumost.se/artist/ikiz

http://ikizmusic.com/