Intervju & fredagsmys med Micaela Gustafsson!

foto: Anna Drvnik
Producent, arrangör, artist, låtskrivare, skivbolagsdirektör och barnmusik-hjälte som utöver sina föreställningar gillar också att arrangera roliga aktiviteter för barn som t ex trehjulingsparader, plaskdammsfestivaler och levande julkalendrar - Micaela Gustafsson är en flitigt skapande ur-kraft i barnmusik-djungeln. De roligaste och knasigaste visionerna verkar ha blivit till idéer som i sin tur fortsätter att mata bränsle in i den fantasifulla och mångsidiga verksamheten. Med hundratals konserttillfällen per år är Micaela en utav våra flitigaste liveakter. Vi bokade en fika för att ta reda på mer…
Hej Micaela!
- Hej!Du är en utav våra främsta barnmusikaktörer i Stockholmsområdet. Kan du berätta lite om vad du gör för typer av föreställningar?

- Ja, jag gör uppsökande föreställningar som jag spelar ute på förskolor. En föreställning heter ”Speldosan", då är jag inuti en jättestor låda med vev på sidan och i den här föreställningen så får barnen komma fram och veva igång varje låt. Så de får vara med och det är mycket interaktion och så. Jag spelar med livesång mot förinspelat musik. Och sen i den här lådan, i samma scenografi kan jag spela en annan föreställning för småbarn som är 1-2 år. Så att när jag kommer ut till en förskola kan jag liksom köra ett två i ett koncept!Coolt! Vad jobbar du med just nu?

- Jag har precis släppt en skiva som heter ”Nä-eh” som riktar sig till bebisar 0-2 år. Jag har försökt skriva nya låtar utan att ha ett text tänk. Jag vill locka barnen att sjunga med och har försökt hitta hookar eller nånting som får dem att tycka att det är kul och vilja uttrycka sig själva med rösten. Det är fokuset på den skivan. Releasen var den 13:e mars och den finns på Spotify. Jag spelar just nu också "Hallå i lådan", min föreställning för 1-2 åringar och har precis fått stöd till att göra en ny föreställning som heter "Filt & Kudde" för just den åldersgruppen så jag är lite inne på att göra grejer för de allra minsta just nu.Och visst har du släppt en skiva tidigare där man kan hitta låtarna från dina föreställningar? Vad heter den?

- Javisst! Barnlåtar i A-moll och C-dur heter den!Häftigt! Du har också en scen – Tegelscenen heter den väl? Hur kommer det sig att du startade scenen?

- Precis! Jag vill gärna att teater och kultur och musik ska kunna finnas nära där barnen bor, så att de inte alltid behöver åka in till stan för att uppleva kultur, det har jag verkat för i flera år - jag bor själv i Hökarängen och därför har jag velat hitta ett ställe i det området där jag skulle kunna ha en scen. Jag fick ett utvecklingsstöd från Stockholms stads kulturförvaltning tillsammans med min kollega Hanna Rosén för att söka efter lämplig lokal. Vi bildade en teatergrupp som heter Teater Tiddelipom och i samarbete med Stockholmshem och deras satsning Hållbara Hökarängen så hittade vi då den här lokalen, som är ett gammalt kulturhus byggt nån gång på 40-talet. Den hade varit fritidsgård i 50-års tid men dom flyttade tillslut eftersom lokalen inte är helt utformad för att vara en fritidsgård - det är ju faktiskt en scen - och då kunde vi ta över där. För att finansiera huset så hyr vi ut olika ateljéer på nedre våningen och så har vi ett scenrum, där även danskollektivet Hybrid hyr in sig på fast basis.Du har ett jättespännande projekt som heter After Dagis – vad är det?

- Vi har alltså ett koncept som heter After Dagis. Vi hade hört talas om det här konceptet från en teater i Göteborg. Och jag ville hitta ett sätt att anordna gästspel som inte andra gör. Det är så inarbetat att antingen så går man och ser föreställningar på fm med förskolan eller så går man en lördag eller söndag och tittar på nåt med mamma och pappa. Jag ville liksom att det här med att se en föreställning skulle kunna vara en del i vardagen. Så det hela går ut på att föräldrarna hämtar barnen på förskolan och stannar sen till på After Dagis på vägen hem. En gång i månaden – en onsdag varje månad klockan 17, februari till maj och september till november - har vi ett gästspel. Då kan man komma en timme innan och fika – det blir lite varmkorv och bullar och så. Då samarbetar vi med hyresgästföreningen som har en lokal bredvid och ett sjukt billigt fik. Och de kommer in liksom och fixar allt sånt och sen så tar vi emot olika gästspel. Det har varit väldigt olika program, både olika musikakter, teater och dansföreställningar.Hett tips alltså om man bor i Hökarängen! Du som är barnmusikaktör och kulturproducent – vad saknar du i Stockholm? Vad skulle göra det lättare för dig och andra kulturaktörer för att jobba? Vad saknas det för barnen?

- Jag tycker jag upplever att det är väldigt splittrat allting i Stockholms stad. Jag personligen skulle behöva hjälp med någon som sålde mina föreställningar för det tar så lång tid när man måste ringa runt liksom till alla olika instanser. Det är svårt att hitta en övergripande struktur. Det är splittrat helt enkelt.Hjälper det att vara medlem i Musikcentrum Öst?

- Ja! Framförallt får man vara med på er fina hemsida! Och hjälp med marknadsföring. Jag har fått otroligt bra råd och tips av er om hur jag ska nå ut med mina grejer och ni kan också verka kulturpolitiskt. Det lättare att påverka via en organisation än att sitta själv och försöka.Jätteinspirerande! Kul att få hänga med dig!

- Ja, tack för idag!Läs mer om Micaela: