Barnen recenserar: Süperstar Orkestar

Barnkalas med Süperstar Orkestar!
foto: Gunnel Johansson
Det är en helt vanlig skoldag och lektionen har just börjat. Plötsligt slås dörren till klassrummet upp och en hel blåsorkester stormar in i rummet. På sina skinande instrument spelar de en märklig musik, festlig, larmande, både medryckande och främmande. Sedan följer en lektion där eleverna tillsammans med Süperstar Orkestar får möta romsk brassbandsmusik från Balkan. Medlemmarna i orkestern spelar för och med eleverna, berättar om sina instrument och om sina möten med musiker och människor på Balkan. Eleverna får prova instrument, lära sig en dans och spela på muggar. Plötsligt spelar och dansar hela klassen.
Süperstar Orkestar har arbetat mycket med workshops och skolkonserter av olika slag. Nästan alla i gruppen har pedagogisk utbildning från Musikhögskolan och många är verksamma inom Kulturskolan. Musikcentrum Öst ville ta en djupdykning i gruppens värld och fick även ta del av barnens tankar kring workshopen…

”När ni kom in genom dörren blev jag vettskrämd!”
 
”Musiken ni spelade var bra och jag skrattade mycket!”
 
”Tack, ni har visat mig att det spelar ingen roll vilken musik man spelar bara man har en egen style för musik.”
 
”Det var kul att spela trumpet!”
 
”Tack för att ni lärde mig spela trombon.”
 
”Jag gillar att ni spelar musik från andra länder.”
 
”Ni har intresserat mig till er musik.”
 
”Tack, det var skitroligt när han med silvriga tuban kom en millimeter från min bästis Jonte. Jag höll på att dö av skratt.”
 
”Efter att ni kom så vart nog många mer intresserade om den nya musikstilen.”
 
”Jag tyckte ni var superbra när ni spelade, dansade och sjungde.”


Musikcentrum Öst: Varför jobbar ni med barnmusik?
 
Göran Christensen: ”Vi tycker det är viktigt att jobba och spela med barn av många anledningar. För att barn ska få uppleva akustisk levande musik och känna närheten till musiken. Det i sig är en stor upplevelse för barnen. Att öka förståendet för romer och att alla människor är lika värda. ”

Lars Ydgren: ”Vi tycker att det är jättekul och viktigt för oss att spela för barn, för att de är spontana och nyfikna. De är alltid vakna och reagerar, utan att vara så fasta i sina roller, som man ofta kan tro. Klassens värsting visar sig plötsligt ha nära till dans och glädje och i ringdansen kan alla vara med, även den som oftast sitter tyst. Barnens respons blir en viktig mätare för oss, som grupp, på hur vi når ut med vårt uttryck.”
 
Göran: ”Vi vill låta barn se och prova på att spela blåsinstrument och trummor. Intresset för blåsinstrument har sjunkit lavinartat de senaste 25 åren. Vi gör vad vi kan för att barn skall börja spela och framför allt fortsätta spela. En workshop med oss i kulturskolan kan vara ett minne för livet och kan betyda att ett barn fortsätter öva lång tid framåt. Det är en rejäl vitamininjektion både för barnen och för oss. Vi visar att romerna är kungar, att det är vi som vill lära oss spela som dom och att det är tillåtet att vara nördig i dagens samhälle. Det var det inte när vi var unga.”

Musikcentrum Öst: Vad är målet med era föreställningar och workshops för barn & unga?
 
Göran: ”Det svaret är detsamma som på första frågan tycker jag!”
 
Lars: ”Vi vill att barnen ska få möta den romska fest- och blåsorkestermusiken från Balkan, som vi älskar. Att de ska få höra hur häftigt och bra det kan vara med levande akustisk musik, något som man inte möter så ofta annars i samhället. Att workshopsdeltagarna ska få känna på att spela ett instrument på riktigt."

Låter detta som något som skulle passa er verksamhet? Kontakta oss på info@musikcentrum.se

Pssst! Passa på att se Svenskarna i Guca, en serie i tre delar som handlar om Süperstar Orkestar och när de reser ner till Gucafestivalen i Serbien för att träffa romska vänner och lära sig av dem. Filmen ligger kvar på SVT play till 4 november. Se filmen här