Herta Fischer, en av Musikcentrums grundare, har gått bort.

Efter ett långt aktivt liv som konsertpianist, kulturpersonlighet och politiker har Herta Fischer somnat in, 98 år gammal. Herta kom till Sverige som artonåring 1938, då hon flydde den oroväckande utvecklingen i Österrike tillsammans med sin mor. Herta, som redan då varit konsertpianist i flera år, kom att stanna i Sverige och blev med tiden en etablerad kulturpersonlighet som mötte stora musikaliska framgångar sitt nya hemland; i början av 1960-talet turnerade hon i hela Sverige samt i Österrike, Bulgarien, Tyskland, och under senare år i Polen, Danmark och Sovjetunionen. Under den stora gruvstrejken i Norrbotten 1969 gav Herta en konsert i Kiruna och eftersom hon hade en dag ledig föreslog hon en konsert i gruvan. Ett litet piano kördes ner 500 meter under jord och där gav Herta tre konserter under arbetarnas lunchtid.

 
Herta Fischer var även under många år en engagerad politiker, på senare år i kommunpolitiken i Solna och Sundbyberg. Hon var med och startade Musikcentrum 1970 där hennes insatser varit ovärderliga genom flera decennier, och i lokala Riksförbundet För Social och Mental Hälsa i Solna Sundbyberg var hon aktiv livet ut. Vid 98 års ålder gjorde Herta i arrangörsrollen alltjämt en stor och ihärdig insats för kulturlivet i Solna. 

Vi som har haft förmånen att träffa Herta kommer alltid att minnas hennes karismatiska personlighet, hennes stora värme och hennes brinnande engagemang för musiken och för människorna.